Actieplan grensoverschrijdend gedrag in de Belgische mediasector is een feit

Artikel | 1 min.

Sinds 2017 nemen de verhalen over grensoverschrijdend gedrag in de media toe. Het taboe om erover te praten mag dan wel stilaan overal wegvallen, een oude cultuur van het aanvaarden van grensoverschrijdend gedrag zit er nog al te vaak in. Het nieuwe actieplan dat vandaag gelanceerd werd moet daar verandering in brengen.

©Foto Michelangeloop

Enkele zware schandaalverhalen in de mediasector – want zo gaat het meestal vooraleer echte actie ondernomen wordt – hebben geleid tot een stevig actieplan. Samen met belangrijke spelers uit de mediasector heeft minister Dalle, Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media, dat plan vandaag voorgesteld. De Vlaamse regering maakt 100.000 euro extra vrij om het uit te voeren. De mediasector zal het moeten ondertekenen, maar het zal ook van nabij moeten worden opgevolgd, want we weten allemaal dat praktijk en theorie op papier vaak mijlenver uit elkaar liggen.

De bereidheid van leidinggevenden in de mediasector lijkt er op het eerste gezicht te zijn, nu moet het alleen nog in de praktijk worden gebracht. Onder grensoverschrijdend gedrag valt niet alleen seksueel ongepast gedrag, maar ook andere vormen van intimidatie, zoals psychisch intimiderend gedrag.

Hoe ziet het plan eruit en wat wordt er van de media verwacht?

De nadruk ligt op preventie en daarom is er veel aandacht voor de opleiding van vertrouwenspersonen en omstaanders. De sector ontwikkelde een toolbox met concrete tools op maat van de Vlaamse mediasector. Dit moet gegoten worden in een beleidsplan voor kleine en grote mediaspelers. Het is de bedoeling om een volledige cultuuromslag in de sector te bewerkstelligen. Het is ook belangrijk om omstaanders te activeren zodat ze niet alleen toekijken, maar aan de alarmbel kunnen trekken als ze grensoverschrijdend gedrag opmerken. Er is een vlaggensysteem, dat al wordt gebruikt in de podiumkunstensector, waarin duidelijk kan worden gemaakt wanneer grensoverschrijdend gedrag een rode vlag is. Er worden vertrouwenspersonen en intimiteitscoördinatoren (zorgt voor de mentale en fysieke veiligheid van de acteurs en de hele cast en crew op de set) ingezet. Ook hiervoor worden opleidingen verzorgd.

Naast het plan is er ook een engagementsverklaring van de mediaspelers om grensoverschrijdend gedrag krachtdadiger aan te pakken.

Bron: Mediarte / Kabinet van de Vlaamse minister voor Media.

You can read this article in English by clicking here.

Vond je het interessant? Dan kan je dit artikel waarderen met een vrije donatie.

Bijdragen via Paypal

Misflits.be biedt toegang aan iedereen met een oplettend oog en waardering voor buitengewone berichtgeving. We waken er over dat dit ten allen tijde gebeurt op een respectvolle en constructieve manier. We geven geen gevolg aan vragen, berichten en opmerkingen die de waardigheid en het privéleven van mensen kunnen aantasten.

Doe mee aan ons tweedelig lezersonderzoek! (neemt slechts 5 minuten van je tijd, voor Misflits van onschatbare waarde) 1) Wie ben je en wat verwacht je van onafhankelijke media? & 2)Waar wil jij samen met Misflits aan werken?

Op de hoogte blijven via de nieuwsbrief? Schrijf je hier in.

Deze website gebruikt cookies. Door deze site te blijven gebruiken, aanvaard je ons gebruik van cookies.  Meer info

error: Content is protected !!