ARTIKEL/OPINIE | 2 min.

Je herkent het volgende scenario misschien wel? In een vorig leven had je een andere carrière, andere interesses of hobby’s, of een andere partner en bij toeval werd dat toen door de pers of online opgepikt. Je wil er nu vanaf, omdat je niet wil dat oude koeien uit de sloot worden gehaald; om persoonlijke redenen, of omdat het gewoon praktisch gezien voorbij is, en niet meer relevant voor jouw nieuwe leven. En dan gaat het niet over een crimineel feit; zoals een bank te hebben overvallen, of een moord of aanslag te hebben gepleegd.

Als in steen gebeiteld

Toch kan dat heel lastig voor je worden gemaakt, want een woord dat ooit over jou is geschreven, lijkt als in steen gebeiteld. Je moet en zal er eeuwig aan herinnerd worden, ook publiekelijk. Het artikel van jouw oude zijn verwijderen is ‘principieel’ niet mogelijk, dus het is niet zo evident als je wenst te veranderen van gedacht. Tegenwoordig kan dat gezien worden als geschiedvervalsing, ookal is ‘het recht om vergeten te worden’ een stukje uit de privacywet, waar persoonlijke gegevens normaal moeten worden gerespecteerd.

Het idee dat je in je leven altijd rechtlijnig gaat wordt hiermee toch wel in de verf gezet. Hierbij wordt er geen rekening gehouden dat een mens kan groeien en veranderen. En op straffe van altijd geïdentificeerd te blijven met je oude identiteit of oude leven is hiermee bevestigd. Het recht om vergeten te worden is ontstaan uit het verlangen van individuen om “de ontwikkeling van hun leven op een autonome manier te bepalen, zonder voortdurend of periodiek gestigmatiseerd te worden als gevolg van een specifieke handeling in het verleden”.

De gegevensverwerker zelf contacteren

Een andere optie is om een zoekmachine of een gegevensverwerker zelf te contacteren en een verwijderingsverzoek te sturen. Als je bij een mastodont zoals Google de vraag stelt, moet je uitgebreid verantwoorden waarom je wil dat ze je verwijderen. Een commissie bepaalt dan je verdere zichtbaarheid online. Wanneer zij je vraag om jezelf te deleten niet relevant achten, ben je voor altijd gedoemd om je bagage mee te dragen. Je kan dan nog proberen daartegen in beroep te gaan, maar die procedure kan heel lang duren. Die lange procedure zal vermoedelijk het verder zetten veel mensen doen opgeven.

Het recht om vergeten te worden lijkt dan eerder op enkele theoretische woorden in een wettekst waar je, als je er werkelijk om vraagt , weinig aanspraak kan maken.

Beeld Unsplash

You can read this article in English by clicking here.

Ondersteun Misflits via een vrije bijdrage!

Bijdragen via Paypal

Misflits.be biedt toegang aan iedereen met een oplettend oog en waardering voor buitengewone en onafhankelijke berichtgeving. We waken er over dat dit ten allen tijde gebeurt op een respectvolle en constructieve manier. We geven geen gevolg aan vragen, berichten en opmerkingen die de waardigheid en het privéleven van mensen kunnen aantasten.

Doe mee aan ons tweedelig lezersonderzoek! (neemt slechts 5 minuten van je tijd, voor Misflits van onschatbare waarde) 1) Wie ben je en wat verwacht je van onafhankelijke media? & 2)Waar wil jij samen met Misflits aan werken?

Op de hoogte blijven via de nieuwsbrief? Schrijf je hier in.

Deze website gebruikt cookies. Door deze site te blijven gebruiken, aanvaard je ons gebruik van cookies.  Meer info

error: Content is protected !!