ARTIKEL | 1 min.

Inwoners die in een overstromingsgevoelig gebied wonen in de provincie Vlaams-Brabant kunnen vanaf 1 mei via hun gemeente provinciale subsidies aanvragen om hun woning te beschermen tegen waterschade. Het zijn wel de gemeenten zelf die het initiatief moeten nemen om een project voor individuele bescherming dienen uit te werken en ondersteuning aan te vragen bij de provincie.

Bij extreme weersomstandigheden is het volgens de provincie niet mogelijk om alle wateroverlast te vermijden, dus willen zij inzetten op de beperking van wateroverlast én schade. De provincieraad van Vlaams-Brabant breidde op 28 maart het reglement voor waterpreventieve maatregelen uit naar alle gemeenten. Het subsidiereglement ‘ uitbreiding waterpreventie’ gaat in voegen vanaf 1 mei. Een gemeente die zijn inwoners ondersteunt om hun woning waterbestendig te maken, ontvangen tot 50% subsidie, met een maximum van 7.500 euro per beschermde woning en tot 75.000 euro per project. In aanmerking komen onder andere; de plaatsing van waterdichte schotten aan deuren en ramen, verhogen van ventilatieopeningen, het afkoppelen van hemelwaterafvoer en riolering en het voorkomen van terugstroom van afvalwater vanuit de riolering dankzij terugslagkleppen.

De vijf gemeenten uit prioritaire projectzones Aarschot, Beersel, Linter, St.-Genesius-Rode en St.-Pieters-Leeuw kregen reeds subsidies voor maatregelen om waterschade bij overstromingen te vermijden.

Via de waterinfo link van de Vlaamse overheid kan je overstromingskaarten raadplegen.

Meer informatie over deze waterpreventieve maatregelen.

Bron: De Provincie Vlaams-Brabant

Beeld Unsplash

Ondersteun Misflits via een vrije bijdrage!

Bijdragen via Paypal

Misflits.be biedt toegang aan iedereen met een oplettend oog en waardering voor buitengewone en onafhankelijke berichtgeving. We waken er over dat dit ten allen tijde gebeurt op een respectvolle en constructieve manier. We geven geen gevolg aan vragen, berichten en opmerkingen die de waardigheid en het privéleven van mensen kunnen aantasten.

Doe mee aan ons tweedelig lezersonderzoek! (neemt slechts 5 minuten van je tijd, voor Misflits van onschatbare waarde) 1) Wie ben je en wat verwacht je van onafhankelijke media? & 2)Waar wil jij samen met Misflits aan werken?

Op de hoogte blijven via de nieuwsbrief? Schrijf je hier in.

Deze website gebruikt cookies. Door deze site te blijven gebruiken, aanvaard je ons gebruik van cookies.  Meer info

error: Content is protected !!