Stars4Media: Innovatie, partnerschap en cross-border

EXTRA MUROS | 2 min.

Voor beginnende Newsrooms die onafhankelijke en diepere berichtgeving brengen, is niet alleen het bereiken van meer lezers en financiële ondersteuning een uitdaging. Naast al wat Misflits op het bord kreeg het afgelopen jaar, viel op dat uitwisseling en samenwerking met andere media collega’s binnen eigen land niet evident is. Wat eerst voelde als een bittere pil, heeft Misflits naar nieuwe mogelijkheden gebracht over de grens.

Jammer genoeg zijn alle subsidies voor innovatieve journalistieke projecten (via het voormalige Vlaams Journalistiek Fonds) sinds 2020 stopgezet. Afgelopen zagen we dat kleine én grote media vooral bezig zijn met het eigen kopje boven water te houden – niet te verwonderen natuurlijk – want de media in het algemeen heeft het niet gemakkelijk en krijgt heel wat destructieve kritiek. Hoewel we in een tijd leven waar grote nood is aan samenwerking en uitwisseling binnen onze sector ervaarden we met Misflits, na diverse handuitreikingen naar concullega’s in de media binnen de eigen landsgrenzen, weinig tot geen bereidheid tot uitwisseling. Als jonge start-up hadden we dat natuurlijk liever anders gezien.

Hoe meer uitdagingen, hoe meer brandstof

Regelmatig rijst de vraag of het niet moeilijk is om te overleven. Jazeker, maar we zijn gedreven en bereid om bij te leren en zullen nooit lang bij de pakken blijven zitten. Uitdagingen kan je als brandstof gebruiken om bij te sturen in een richting waar de deuren openstaan. En hoe meer uitdagingen, hoe meer brandstof! Toch is het ook een eenzame weg. Het is steeds zoeken naar nieuwe en evenwichtige oplossingen om je werk als onafhankelijk medium verder te kunnen blijven doen. Bereid zijn je comfortzone te verlaten en onbegane paden bewandelen is daarbij onvermijdelijk. Je moet nu eenmaal durven uittesten of iets werkt of niet en daar eerlijk in zijn en voortdurend bijsturen.

Buiten het belang van trouw blijven aan onze waarden, hebben we gezien dat werken met vrije donaties van lezers – om dit platform en alle inhoud mogelijk te maken – tijd en vertrouwen vraagt. We vinden het ook belangrijk om af en toe te vertellen hoe het met ons platform gaat en waar jullie nu eigenlijk aan bijdragen.

Lezers die de dagelijkse nieuwsberichten tot zich nemen en becommentariëren, realiseren zich niet altijd dat media, die ervoor kiezen onafhankelijk te blijven, bewust niet kiezen om groot sensatienieuws te brengen. De klemtoon ligt bij ons meer op diepgaande verhalen en onderbelichte thema’s dan op kwantiteit. Wie kiest voor slow journalism weet dat dit ook consequenties heeft. Dit vraagt naast een goede organisatie meestal ook een financiële opoffering. Het werk is intensief en degelijk, en om gezond te kunnen functioneren heeft het ook (onderzoeks)budget en uitwisseling met andere (media)partners nodig.

Samenwerken is key

We zijn van mening dat de duurzaamste manier om de globale missie van journalistiek waar te maken ligt in het verenigen van gelijkgestemden die bouwen aan een gemeenschappelijk doel. Te vaak werkt ieder op zijn of haar eigen eilandje (zie ook mijn persoonlijke getuigenis als freelance journalist voor de VVJ – Vlaamse Vereniging Van Journalisten). Om samen te werken is er meer openheid en transparantie nodig en minder angst om concurrent te worden van elkaar als men zijn of haar kennis deelt. Lastig binnen het traditionele medialandschap in ons kleine landje, maar dat wil niet zeggen dat we ons daarbij moeten neerleggen.

©2022 Misflits – Cover Engelstalig Magazine van ons Stars4Media avontuur. Wil je hier meer over weten? Je kan dit boekje hier bestellen (ENG).

We hadden dus hele goede redenen om ook buiten onze grenzen naar andere partnerschappen op zoek te gaan. Een diepere zoektocht heeft ons, na dit eerste jaar Misflits, ook geleerd dat je soms uit een onverwachte hoek gelijkgestemden vindt die voor dezelfde uitdagingen staan. Media die ervoor openstaan om samen te werken, kennis te delen en bereid zijn om een nieuwe werkbare structuren te onderzoeken.

Online meeting met het Tjsechisch-Belgisch team September ’21. ‘Drijfveren en uitdagingen delen van een opstartende, onafhankelijke online newsroom. De verschillen in aanpak tussen Oost een West werden ons al snel duidelijk.

Tijdens onze grensverleggende zoektocht ontmoetten we Apel-plzn.cz, een lokale en regionale nieuwsmaker uit Tsjechië. Ook zij bevonden zich in de beginfase van het opbouwen van een regionaal nieuwsplatform met een duurzame visie en kwamen voor gelijkaardige uitdagingen te staan. De aanpak bij die uitdagingen, Oost tegenover West, ligt ver uit elkaar, maar was een ideale leeromgeving om de dingen anders te leren zien en een brug te bouwen tussen verschillen. Na heel wat gesprekken en online koffietjes (mede dankzij Mevrouw Corona) beslisten we om samen een project in te dienen bij Stars4Media , een Europees innovatie- uitwisselingsprogramma die samenwerking tussen media-professionals vergemakkelijkt en media-innovatie en grensoverschrijdende samenwerking versnelt. 

‘Small independent local/regional newsrooms cooperating cross-border developing business model based on membership

Kleine onafhankelijke lokale/regionale nieuwsredacties die grensoverschrijdend samenwerken – en de ontwikkeling van een bedrijfsmodel op basis van lidmaatschap.

©Foto Website Stars4Media.eu / Misflits en Apel.cz – partners en
begunstigden voor Stars4Media Program Second edition (ENG)

Ons project werd, samen met 29 uit 100 ingediende projecten, gekozen door een internationale jury. We ontwikkelden en testten onze ideeën gedurende vier maanden uit op onze Newsrooms. Hoewel we wisten dat we hiermee een vrij unieke weg bewandelden, is een bijkomend doel om onze ervaring ook met andere onafhankelijke mediastarters te delen. De brug die we wilden bouwen tussen Oost en West is tot op vandaag een succes , en we hebben hiermee ook een mediapartner for life gevonden.

Misflits maakte een overzicht van dit bijzondere avontuur (en wat Stars4Media hier voor ons betekent heeft) in de vorm van een flipbook en een magazine. Wil je graag de printversie ontvangen? Stuur ons dan volgend bericht: Magazine ‘Stars4Media’ en je adres. Je bijdrage hiervoor is 10 euro en doe je via het Crowdfunding platform Koalect. Wil je dit en andere Misflits avonturen mee blijven volgen en (en zolang het kan) onze paywall vrije artikels lezen, schrijf je dan zeker in op onze nieuwsbrief en volg ons op social media!

Meer uitleg over het Stars4Media programma (gezien het internationale karakter van dit project is Engels de voertaal):

#Media4Europe : Business transformation of NEWS through Content Sharing, Data and Stars4Media

Partners van het Stars4Media programma zijn de Vrije Universiteit Brussel(VUB), Europe MediaLab (Fondation Euractiv), EFJ EUROPE (Europese Federatie van Journalisten) en Wanifra (World Association of Newspapers and News Publishers).

Dit programma werd medegefinancierd door de Europese Commissie.

Verslag: Sofia Van Nuffel – Founder Misflits

Met dank aan onze partners: Lucie Sykorova, Ladislav Vaindl en Michaela Adamlova van Apel.plz.cz

Vond je het interessant? Dan kan je dit artikel waarderen met een vrije donatie.

Bijdragen via Paypal

Misflits.be biedt toegang aan iedereen met een oplettend oog en waardering voor buitengewone berichtgeving. We waken er over dat dit ten allen tijde gebeurt op een respectvolle en constructieve manier. We geven geen gevolg aan vragen, berichten en opmerkingen die de waardigheid en het privéleven van mensen kunnen aantasten.

Doe mee aan ons tweedelig lezersonderzoek! (neemt slechts 5 minuten van je tijd, voor Misflits van onschatbare waarde) 1) Wie ben je en wat verwacht je van onafhankelijke media? & 2)Waar wil jij samen met Misflits aan werken?

Op de hoogte blijven via de nieuwsbrief? Schrijf je hier in.

Deze website gebruikt cookies. Door deze site te blijven gebruiken, aanvaard je ons gebruik van cookies.  Meer info

error: Content is protected !!