35 jaar Bende van Nijvel

ARTIKEL | 2 min.

Voor de nabestaanden niet alleen koud, ook té stil

en vergeten lectuur

De coronacrisis overschaduwt stil leed dat minder en minder recht van spreken lijkt te hebben. Voor de nabestaanden van slachtoffers van de Bende van Nijvel lijkt er maar geen einde in zicht te komen. Nochtans beweert Minister Geens de daders van het bergenhoge dossier te zullen kunnen vatten nog voor de verjaring in 2025. Na de hellelange koude is er nu ook een doodse stilte gevallen en weten nabestaanden niet wat onderzoekers op dit moment ondernemen.

©Foto Misflits.be – Detail van tien meter lange ‘VRAAGDEKEN’ – Lees het interview met nabestaande Ingrid Mulder, zus van Marie-Jeanne die vermoord werd op 9 november 1985 door de Bende van Nijvel.

Het moet een dikke drie jaar geleden zijn dat de nabestaanden van de slachtoffers van de Bende van Nijvel werden bijeengeroepen. Van de beloofde transparantie over de stand van zaken in het onderzoek is niets meer gekomen. Ook de opgravingen in juli 2020 in Pécrot hebben zij via de algemene pers moeten vernemen. Dat vertelt Ingrid Mulder, zus van overleden Marie-Jeanne, die samen met Ingrids’ twee kinderen in de Delhaize in Aalst waren toen de Bende toesloeg in november 1985. Voor de herdenking dit jaar in Aalst stond burgemeester D’Haese een moment stil bij de herdenkingssteen op de gemeentelijke begraafplaats. De stilte bij justitie en bij de gemeente tegenover de nabestaanden is oorverdovend.

©Foto Misflits.be – Herdenkingssteen en Vraagdeken lapjes van kledingstukken van slachtoffers op de begraafplaats in Aalst ter nagedachtenis van de overval 9 november 1985 Delhaize Aalst.

Ondertussen is het drie jaar geleden dat de prachtige verfilming van Stijn Coninx van het boek ‘Niet schieten’ werd vertoond. Een film die de belevingswereld van slachtoffers en nabestaanden liet zien en die bij vele kijkers hard binnenkwam.

Mag je na zoveel tijd als nabestaande nog zoveel uitleg of aandacht vragen? Voor hen die het van dichtbij meemaakten blijft de hopeloosheid hangen en verandert er niets. Een huwelijk kan je na 35 jaar herdenken met koraal. Hoe kan je een onopgeloste misdaad na 35 jaar herdenken? Met stilte?

Cover van het boek De Bende (een documentaire) van Paul Ponsaers en Gilbert Dupont – EPO Uitgeverij

Hoewel het als buitenstaander op fictie of horror lijkt die je je moeilijk voor de geest kan halen, is het voor nabestaanden een wonde die moeilijk geneest. Tenzij je een fervent volger bent van de verhalen en forums omtrent het dossier, is het voor anderen haast onmogelijk om de aanloop van de gebeurtenissen voorafgaand op hetgene de traditionele pers schreef te weten te komen. In 1988 maakten gerechtelijk verslaggever van La Dernière Heure, Gibert Dupont en Paul Ponsaers, emeritus hoogleraar criminologie aan de UGent ‘De Bende’ een documentaire in boekvorm van 313 pagina’s. In het voorwoord beschreven ze toen al het moeizame aanslepen van het onderzoek gedurende de eerste vijf jaar. Nu zijn we dertig jaar verder.

Het boek (een documentaire) beschrijft in detail het begin van de tijdlijn van de eerste moorden tot vijf jaar later. Beide schrijvers hebben zich niet willen beperken tot het uitwerken van één specifieke hypothese met bewijzen. Het is onderverdeeld in vier delen; feiten die in verband staan met de Bende van Nijvel (waarom, wanneer, hoe), de piste die gevolgd werd door de onderzoekers in Nijvel, daarna in Charleroi. Deel drie gaat nader in op het Dendermondse onderzoek. Het laatst deel in dit boek handelt over het onderzoek zelf waar kritische kanttekeningen werden gezet bij de manier waarop het onderzoek gevoerd en niet gevoerd werd.

Het boek ‘De Bende’ kan je gratis downloaden via EPO-Uitgeverij.

Lees het interview met Ingrid Mulder, zus van één van de slachtoffers van de overval op de Delhaize in Aalst op 9 november 1985, die eerbetoon wil doen aan alle slachtoffers van onopgeloste misdaden, terreur en diep verdriet.

Vond je het interessant? Dan kan je dit artikel waarderen met een vrije donatie.

Bijdragen via Paypal

Misflits.be biedt toegang aan iedereen met een oplettend oog en waardering voor buitengewone berichtgeving. We waken er over dat dit ten allen tijde gebeurt op een respectvolle en constructieve manier. We geven geen gevolg aan vragen, berichten en opmerkingen die de waardigheid en het privéleven van mensen kunnen aantasten.

Doe mee aan ons tweedelig lezersonderzoek! (neemt slechts 5 minuten van je tijd, voor Misflits van onschatbare waarde) 1) Wie ben je en wat verwacht je van onafhankelijke media? & 2)Waar wil jij samen met Misflits aan werken?

Op de hoogte blijven via de nieuwsbrief? Schrijf je hier in.

Deze website gebruikt cookies. Door deze site te blijven gebruiken, aanvaard je ons gebruik van cookies.  Meer info

error: Content is protected !!