Steeds meer gemeenten in Vlaams-Brabant zetten stappen richting een diervriendelijk beleid. Ze kunnen zich officieel laten erkennen als ‘Diervriendelijke Gemeente’ door het ondertekenen van een verklaring. Maar wat houdt dat eigenlijk in?

Wat betekent ‘diervriendelijk’ 🐾 ?

Een gemeente krijgt het label – uitgereikt door de Provincie Vlaams-Brabant – als ze een beginselverklaring ondertekent en zich zichtbaar inzet voor het welzijn van dieren. Dat begint met het aanduiden van een schepen van dierenwelzijn en een aanspreekpunt binnen het bestuur. Maar daar stopt het niet. Ze moeten ook concrete acties ondernemen, zoals; het aanpakken van de zwerfkattenproblematiek, het promoten van sterilisatieplicht, meldpunten voor gewonde of aangereden dieren voorzien, het bannen van pony’s op kermissen, dierenvriendelijk beleid voeren naar hondenbaasjes, …

Elk jaar wordt dan geëvalueerd of de gemeente deze inzet volhoudt. Alleen dan blijft het label behouden.

49 diervriendelijke gemeenten

In Vlaams-Brabant dragen vandaag 49 gemeenten van de 63 (voorheen 65, maar sinds 1 januari 2025 zijn de gemeenten Galmaarden, Gooik en Herne gefuseerd) het label ‘Diervriendelijke Gemeente’, waaronder Leuven, Halle, Grimbergen, Tienen en Dilbeek.

Toch blijft het een werk van lange adem. Diervriendelijkheid stopt niet bij een ondertekende verklaring: het vraagt engagement, middelen en mensen – elke dag opnieuw.

Een warm hart is niet genoeg

Asse en zijn deelgemeenten, die het label momenteel niet dragen, werken samen met ‘All Cats vzw’. Deze organisatie vangt zwerfkatten op en voedert hen op vaste voederplekken. De vrijwilligers zetten zich dagelijks in, maar stuiten telkens op hetzelfde probleem: het budget.

“De 4000 euro per jaar die we nu krijgen, is helaas niet genoeg voor kattenvoer om rond te komen”, zegt Katja Thirry, huidige voorzitster van All Cats. “We hebben regelmatig zieke en gewonde katten, dus ook veel bijkomende kosten voor dierenarts en medicatie.”

Afgelopen winter heeft de vzw zelf acht schuilhokjes gekocht en daarnaast eigen voederhuisjes gemaakt. Vrijwilligers schieten ook regelmatig bij voor extra voeding.

“Ze moeten er nu eenmaal sterk opstaan in de vrije natuur, en kunnen dan wel wat extra’s gebruiken”, zegt Katja.

Daarnaast leeft het idee om wildcamera’s te plaatsen op de verschillende voederplekken om toezicht te kunnen houden, maar ook dat kost geld.

Elke erkende vrijwilliger ontvangt van de gemeente Asse maandelijks 120 euro. Dat lijkt veel, maar daarin zit alles: de dagelijkse verplaatsingen om te voederen, rondrijden indien nodig en bezoeken aan de dierenarts.

De vrijwilligers dragen het dagelijkse zwerfkattenprobleem. Mocht die inzet wegvallen, wordt het probleem alleen maar groter. En zolang zij het blijven doen, blijft structurele steun vanuit de gemeente uit – bijvoorbeeld voor preventie en sensibilisering rond sterilisatieplicht.

Het gemeentebudget moet worden goedgekeurd via de gemeenteraad. En zonder druk van burgers of duidelijke cijfers gebeurt dat zelden spontaan.

Wat nog met SOS Tabiti vzw?

Voor wie zich nog afvraagt: “Doet SOS Tabiti vzw dat niet?”. Het antwoord is ‘nee’. De vzw werd, volgens de Kruispuntbank van Ondernemingen, op 25 oktober 2023 officieel stopgezet. Toch blijft voormalig verantwoordelijke Jenny de Smedt zich achter de schermen inzetten: “Momenteel ben ik alleen nog tussenpersoon. Door tijdsgebrek organiseer ik geen inzamelacties meer, maar af en toe wil ik All Cats nog wel ondersteunen.”

All Cats zoekt idealiter nog twee kattenvangers, twee tijdelijke kittenopvanggezinnen om hen te helpen socialiseren, en nog twee voedervrijwilligers (één voor Zellik en één voor Mollem). Daarnaast nog een handige Harry of Henriette om nieuwe huisjes te bouwen. Interesse om vrijwilliger te worden bij All Cats? Mail naar allcatsvzw@gmail.com of bel Katja op 0474/38.20.66

Diervriendelijke gemeenten in Vlaams-Brabant:
Aarschot, Beersel, Begijnendijk, Bekkevoort, Boortmeerbeek, Boutersem, Diest, Dilbeek, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Grimbergen, Halle, Herent, Herne, Hoegaarden, Hoeilaart, Holsbeek, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Keerbergen, Kortenaken, Kortenberg, Landen, Lennik, Leuven, Liedekerke, Linter, Londerzeel, Lubbeek, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Oud-Heverlee, Pepingen, Roosdaal, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Tervuren, Tielt-Winge, Tienen, Tremelo, Zemst en Zoutleeuw.
(Bron: Provincie Vlaams-Brabant).

Bekijk ook het overzicht van het meldpunt van jouw gemeente en contactpersonen dierenwelzijn bij de lokale politie.

Vond je dit een leuk artikel? Ondersteun Misflits dan via een vrije bijdrage!

Bijdragen via Paypal

Misflits.be biedt toegang aan iedereen met een oplettend oog en waardering voor buitengewone en onafhankelijke berichtgeving. We waken er over dat dit ten allen tijde gebeurt op een respectvolle en constructieve manier. We geven geen gevolg aan vragen, berichten en opmerkingen die de waardigheid en het privéleven van mensen kunnen aantasten.

Doe mee aan ons tweedelig lezersonderzoek! (neemt slechts 5 minuten van je tijd, voor Misflits van onschatbare waarde) 1) Wie ben je en wat verwacht je van onafhankelijke media? & 2)Waarover wil jij samen met Misflits meedenken?


Op de hoogte blijven via de nieuwsbrief? Schrijf je hier in.

Deze website gebruikt cookies. Door deze site te blijven gebruiken, aanvaard je ons gebruik van cookies.  Meer info

error: Content is protected !!